"Biciklileves"
sponsored links
A Kutyafül napok óta mondogatta, hogy fõzzek megint zöldséglevest. Elsõ alkalommal - ennek is már legalább 3 éve - közösen fõztük, mert akkor még tapasztalatlan voltam zöldségleves fõzés terén. Persze nem mintha valami nagy ördöngösség lenne, de jobbnak láttam, ha nem egyedül veselkedek neki. :D Aztán rám maradt a feladat, és azóta 3-4 alkalommal került asztalra ez az egyszerû leveske. Ezúttal fûszerolajjal készítettem, és ez nagyon jó döntésnek bizonyult. Bár én nem vagyok zöldséglevespárti, mégis most olyan jót ettem belõle, hogy biztos vagyok benne, hogy nem utoljára csempésztem bele fûszerolajat.
Alighogy kész lett a leves, befutott apukám, aki közölte, hogy látja, biciklilevest fõztem. Én csak néztem hülyén, mire felvilágosított, hogy ?mindent bele!? levest. :D
Hozzávalók 1,5 l leveshez:
2 közepes méretû krumpli
2 szál sárgarépa
1 szál gyökér
1 kis zellergumó
1 kis fej vöröshagyma
2 csokor petrezselyemzöldje
(3 gerezd fokhagyma)
1 tk egész fekete bors
1 tk darált csípõs paprika
só
1 db zöldségleves kocka (elmaradhat)
2 ek fûszerolaj vagy 1 ek mangalicazsír
elkészítés:
- A zöldségeket megtisztítjuk. A sárgarépát és a gyökeret felkarikázzuk, a krumplit felkockázzuk, a zellert nyolcadoljuk (kisebb darabokra is lehet vágni, ha tálaláskor valaki meg is akarja enni), a hagymát félbevágjuk.
- A petrezselymet megmossuk, az egyik csokrot felaprítjuk.
- Egy lábosban felforrósítjuk a fûszerolajat/zsírt, rádobjuk a zöldségeket a petrezselyem kivételével, átforgatjuk és pár percig pároljuk. (Ha a leves nem fûszerolajjal készül, akkor tegyünk bele 3 gerezd fokhagymát is.)
- Felöntjük 1,5 l hideg vízzel, befûszerezzük, beletesszük a felaprított és a csokorban hagyott petrezselymet is, és felforraljuk.
- Ha felforrt, mérsékeljük alatta a lángot és addig fõzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak.
- Kivesszük belõle a hagymát, a csokorba kötött petrezselymet és a zellerdarabokat is (aki szereti, az benne is hagyhatja), és tálaljuk.